Как да поддържаме електрическата си китара?

//Как да поддържаме електрическата си китара?

Как да поддържаме електрическата си китара?

Електрическите китари изискват добра грижа и внимание. Занемаряването на инструмента води до нежелана интонация, по-трудно свирене, проблеми със звънтящи струни, дори може да доведе до структурни проблеми в тялото на китарата. Тъй като не желаем нищо от това, сме ви приготвили няколко прости съвети за грижа, които ще удължат живота на инструмента ви.

Място, което да наричам дом 

Електрическата ви китара има нужда от устойчив и удобен дом. От всичките аксесоари за поддръжка, които някога може да ви потрябват, това ще е най-скъпият и то с право. Той ще пази китарата ви от вредното влияние на промени във влажността, температурата, както и от наранявания по дървото. Освен, че ще съхрани инструмента ви, един добър куфар за китара ще ви спести и бъдещи разходи по ремонт. По-скъпите китари пристигат с куфар, снабден от производителя, но ако вашата няма такъв, направете закупуването му приоритет. Дори бихме казали, че ако нямате парите да купите желаната китара и куфар, в който да я изнесете от магазина, по-добре да спестите още малко – ще бъде единствено инвестиция в бъдещето на инструмента.

Калъфи и куфари

Подробно запознанство

За разлика от акустичните китари, електрическите китари имат повече компоненти, за чиито благосъстояние трябва да следите. Няма да успеете да сторите това, ако не се запознаете с характеристиките на инструмента си. Полезно е да проверявате интонацията често, защото ако засечете проблеми рано, можете да ги отстраните навреме. Просто вземете хроматичен тунер и проверете всяка струна праг по праг. Ако видите несъответствие в тона, може да предприемете лека настройка на магаренцето и седлото. Последните корекции са приложими и за нагласяне на височината на струните от фретборда, докато не откриете правилната такава за вас. Настройката на китари с плаващо тремоло изисква повече внимание и знания, поради което препоръчваме да я съгласувате с професионалист или да донесете китарата в някой от магазините ни.

По време на концерт

Ако не желаете китарата ви да се изпъстри с драскотини и вдлъбнатини, трябва да предприемете нужната грижа и на сцената. Докато свирите, бъдете сигурни, че сте прекарали кабела на китарата първо през колана – така, ако се закачи някъде или се спънете в него, структурата на китарата ще спаси жака ви от нужна поправка или смяна. Тъй като китарата ви има чувствителна електроника, не е желателно да разливате течности по нея. По време на почивка или след края на концерта, оставете я на стойка за китара или, в най-добрия случай, я върнете обратно в куфара й.

Адаптери за китара

Почистване

Препоръчително е да поддържате китарата си чиста. Може да ви се струва твърде банално, но този малък жест ще удължи живота на инструмента. За всекидневна употреба ви е нужна микро-фибърна кърпа, с която да забърсвате тялото и струните. Веднъж в месеца е удачно да полагате по-специална грижа. За да спасите фингърборда от изсъхване и напукване по време на зимните месеци, може да ползвате специално масло за напояване. Грижата за тялото на китарата бива улеснена от комплектите, които предлагаме – те включват специализирани продукти като препарат за почистване и полиране, масло от карнауба, което служи за подхранване на дървото, микро-фибърна кърпа и др. Чистата китара, освен забележителен външен вид, притежава и по-добро звуко-предаване.

Комплекти за поддръжка

Време, температура, влага

Електрическите китари не са чувствителни като акустичните, но е по-добре да сте предпазливи, отколкото да съжалявате впоследствие. Прекомерната влажност и резките температурни промени могат да увредят китара ви. Ниската влажност е може би най-злощастният враг на инструментите, тъй като сухият въздух абсорбира водата от дървото. Така то се свива и може да се огъне. Високата влажност, от друга страна, надува неравномерно дървото и води до пукнатини. Ако живеете в област с чести промени във времето, препоръчително е да закупите овлажнител или де-овлажнител на въздуха. Когато внасяте китарата си на топло, след като е била навън, добре е да я оставите да се аклиматизира в куфара си.

Редовна проверка

Във ваш интерес е да предприемате всекидневна грижа за китарата си, но е добре от време на време, особено ако не сте го правили скоро, да я занесете на професионалист – лютиер или китарен техник. Тази поддръжка е задължителна, ако забележите промени във височината на струните спрямо фингърборда, проблеми с подуване на дървото, изкривяване на грифа или малфункция в електрониката. Китарните техници в магазините ни могат да коригират интонацията на китарата ви, да сложат нови струни, да отстранят нежелано звънтене. Предлагаме и консултация и поправка на електрониката. Ако не сте се възползвали от услугата, ще бъдете изненадани каква разлика ще усетите в китарата си, след като тя е проверена и настроена от специалист.

By |2018-09-10T07:44:05+00:00March 27th, 2018|Articles|0 Comments